Corfiot Bergamot
     Κερκυραϊκό Περγαμόντο
Αιθέριο έλαιο
Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα
Ασθένειες 1
Καλλιέργεια
Παραγωγοί - Προϊόντα
Πολλαπλασιασμός
Προέλευση - Ονομα - Ιστορία

     στη Γαστρονομία
Ζαχαροπλαστική
Μαγειρική
Ποτοποιΐα

     στην Κοσμετολογία
Λοσιόν aftersave
Μάσκες - Κρέμες

     στην Ιατρική
Γενικά

     Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
Εγγραφή

 
 

Κατά τ'άλλα ,πραγματικά τρώω περγαμόντο για να ξημερώσει και γράφω ποιήματα ώστε να ερωτεύομαι σωστά.
(Οδυσσέας Ελύτης - Εκ του πλησίον)

"Corfu was the center of the Bergamot trade during the same decades it was headquarters for the British Mediterranean fleet, commanded by Lord Grey in London."
(Πηγή : http://www.maryannastea.com/products/earl-grey-extra-fancy )

 
 

πλουτίζει το πέλαγος
από την μυρωδίαν
των χρυσών κήτρων.

(Ἀνδρέας Κάλβος - Ὠδαί)

 

Το Κερκυραϊκό Περγαμόντο (en: Corfiot Bergamot, it: Bergamotto Corfiota) αποτελεί ποικιλία του Περγαμόντου (Citrus bergamia - "Κίτρον Περγάμιο") του γένους Κίτρος.

Click to Enlarge, Corfiot Bergamot Tree Το δέντρο Περγαμόντο (Citrus bergamia) είναι εσπεριδοειδές και ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών. Το Κερκυραϊκό Περγαμόντο είναι δέντρο αειθαλές, σχετικά μικρό σε μέγεθος με μέγιστο ύψος 3-4 μέτρα και διάμετρο στέμματος που δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα.

 

Click to Enlarge, Corfiot Bergamot Tree thorn Τα κλαδιά του Κερκυραϊκού Περγαμόντου είναι ακανόνιστα, απλωτά και φέρουν μικρά αγκάθια (max 1,5 cm)τα οποία εκφύονται από τον ίδιο οφθαλμό και ταυτόχρονα με το φύλλο.

Τα βλαστάρια του Κερκυραϊκού Περγαμόντου είναι χρώματος ανοικτού πράσινου.

 

Click to Enlarge, Φύλλα Κερκυραϊκού Περγαμόντου

Τα φύλλα του Κερκυραϊκού Περγαμόντου είναι μεγάλα, λογχοειδή χωρίς πτερύγια (με ελάχιστο ίχνος πτερυγίων).

 

 

Click to Enlarge, Ανθοι Κερκυραϊκού Περγαμόντου

Τα άνθη του Κερκυραϊκού Περγαμόντου είναι υπόγυνα, τέλεια, λεύκα. Από μικτό οφθαλμό εμφανίζεται ποδίσκος από τον οποίο εμφανίζονται από ένα (1) έως και εννέα (9) άνθη τα οποία αναπτύσσονται και ανοίγουν διαδοχικά.

 

(Βλέπε λεπτομέρειες για άνθη και άνθηση)

Click to Enlarge, Κερκυραϊκό Περγαμόντο 1 Οι καρποί είναι σχετικά μεγάλοι σφαιρικοί, μεγαλώνουν σε ομάδες και έχουν χρώμα πράσινο κατά την ανάπτυξη και ανοιχτό κίτρινο στην ωρίμανση τους.

Η ωρίμανση του Κερκυραϊκού Περγαμόντου γίνεται περίπου οκτώ μήνες μετά την ανθοφορία. Η βασική παραγωγή (Ανοιξιάτικη ανθοφορία) συλλέγεται Δεκέμβριο - Ιανουάριο. 

Οι καρποί του Κερκυραϊκού Περγαμόντου έχουν προεξέχουσες κορυφές με ανθεκτικούς στήμονες. Η 'σάρκα' τους (που αντιστοιχεί στο ενδοκάρπιο) είναι πολύ μικρή σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του φρούτου και χωρίζεται σε τμήματα (σκελίδες ή φέτες). Το χρώμα της είναι υποπράσινο.

Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος (ράκος). Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά ασκίδια, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια , αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.

 

Click to Enlarge, Φρούτο Κερκυραϊκού Περγαμόντου Ο εξωτερικός φλοιός (flavedo) είναι έντονα ρυτιδωμένος με μεγάλους ελαιογόνους αδένες και θύλακες αιθέριου ελαίου. Το εξωτερικό τμήμα του φλοιού περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του αιθέριου ελαίου.

 

 

Click to Enlarge, Εσωτερικό Κερκυραϊκού Περγαμόντου Το εσωτερικό τμήμα του φλοιού (albedo) είναι λευκό, παχύ έως και 2,5 εκατοστά και φέρει ποσότητα αιθέριου ελαίου σε διακριτά ασκίδια και ελαιογόνους αδένες. Η λευκή σάρκα δεν έχει την κολλώδη υφή που έχει ο εσωτερικός φλοιός του κίτρου.

Λόγω των δυσκολιών που έχει η καλλιέργεια του αλλά και της μεγάλης παραγωγικότητας καρπών, το φυτό δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Συναντάται είτε σε αρχοντικά είτε σε περιοχές όπου γίνεται συστηματική καλλιέργεια εσπεριδοειδών κυρίως στην περιοχή των Πάγων και του Περάματος.

Το μέγεθος του καρπού ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες. Εχουν παραχθεί και φρούτα με διάμετρο 15-16 εκατοστά και βάρος 1,5 - 1,6 κιλών.

Click to Enlarge, Κερκυραϊκό Περγαμόντο Γίγας

Click to Enlarge, Κερκυραϊκό Περγαμόντο Γίγας 1.6 KgrΑνθη

 

Ακολουθούν λεπτομέρειες για το άνθος και την άνθηση του Κερκυραϊκού Περγαμόντου.

 


 Δείτε περισσότερα ...

Φαρμακευτική χρήση

Το έλαιο, το ξύσμα αλλά και ο χυμός από το Κερκυραϊκό Περγαμόντο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κοσμετολογία για την παρασκευή αρωμάτων, επιθεμάτων και κρέμας προσώπου. Επίσης χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε σαπούνια, αρώματα, λοσιόν, αποσμητικά, κεριά κ.ά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει το Κερκυραϊκό Περγαμόντο είναι πολλές: αναλγητικές, αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και κατευναστικές ενώ βοηθά την αναδόμηση του δέρματος, τη σύσφιξη και την επούλωση των πληγών.

Ο χυμός του κερκυραϊκού περγαμόντου έχει ευεγερτετικές συνέπειες στον έλεγχο του ζαχάρου.

Βλέπε Κοσμετολογία και Ιατρική

Χρήση στη Διατροφή

Το εσωτερικό του καρπού από το Κερκυραϊκό Περγαμόντο δεν τρώγεται χρησιμοποιείται για να δώσει πικρή γεύση και χωνευτικές ιδιότητες σε άλλους χυμούς αλλά και για παρασκευή μαρμελάδας.

Το ξύσμα του φλοιού από το Κερκυραϊκό Περγαμόντο και το έλαιο που αυτό περιέχει χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία, ως αρωματικό σε ροφήματα (π.χ. Τσάϊ) καθώς και ως συστατικό στο μαρινάρισμα κρεάτων.

Από το εσωτερικό του φλοιού από το Κερκυραϊκό Περγαμόντο παρασκευάζονται γλυκό του κουταλιού, σακχαρόπηκτο και μαρμελάδες.

Βλέπε Γαστρονομία (χρήσεις και συνταγές)

Copyright 2002-2014© Othon Michalas - all rights reserved
| Privacy Policy | Licence Agreement | Site Map | Now on line [17] | Page viewed [8766] times |