Corfiot Bergamot
     Κερκυραϊκό Περγαμόντο
Αιθέριο έλαιο
Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα
Ασθένειες 1
Καλλιέργεια
Παραγωγοί - Προϊόντα
Πολλαπλασιασμός
Προέλευση - Ονομα - Ιστορία

     στη Γαστρονομία
Ζαχαροπλαστική
Μαγειρική
Ποτοποιΐα

     στην Κοσμετολογία
Λοσιόν aftersave
Μάσκες - Κρέμες

     στην Ιατρική
Γενικά

     Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
Εγγραφή

 Παρόμοιες
Ζιζάνια 
Κλάδεμα 
Λίπανση 
Αρδευση 
Φύτευση 
Προετοιμασία εδάφους 
Καλλιέργεια
Κλάδεμα
Το κλάδεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Κερκυραϊκό Περγαμόντο λόγω της παρουσίας των αγκαθιών τα οποία προκαλούν πληγές σε φύλλα, κλαδιά και καρπούς αλλά και λόγω του βάρους και όγκου των καρπών που απαιτούν ισχυρό κορμό και κλάδους.
Με το κλάδεμα πετυχαίνουμε:

  • Ισχυρό σκελετό και κατάλληλο σχήμα.
  • Ισορροπία μεταξύ βλάστησης και παραγωγής, καρποφορία και την καλή ποιότητα καρπών.
  • Ομοιόμορφη διασπορά των καρπών στην κόμη.

Στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη:

  • Η υπερβολική βλάστηση με την καρποφορία είναι ανταγωνιστές γι’ αυτό με το κλάδεμα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σχετική ισορροπία.
  • Οι λαίμαργοι τραβούν χυμούς, αναπτύσσονται γρήγορα και υπερβολικά χωρίς να καρποφορούν γι' αυτό πρέπει να αφαιρούνται.
  • Γερασμένα και εξαντλημένα δέντρα δεν μπορούν να επανέλθουν παρά μόνο μετά από αυστηρό κλάδεμα.

Τo Κερκυραϊκό περγαμόντο καρποφορεί κυρίως στα νέα βλαστάρια που βγαίνουν την άνοιξη. Με το κλάδεμα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε ;πολλά τέτοια βλαστάρια και κατανεμημένα σε ολόκληρη την κόμη.

 
Βασικές αρχές

  • Αφαιρούνται οι λαίμαργοι μόλις παρουσιαστούν. Σε περίπτωση όμως που ένας λαίμαργος χρειάζεται για να συμπληρώσει ένα κενό στη κόμη του δέντρου, κορυφολογείται και επιτηρείται.
  • Κοντά στα σημεία τομής αναπτύσσονται πολλοί νέοι βλαστοί που δεν μπορούν να διατηρηθούν όλοι (αραίωμα).

Τρόποι κλαδέματος

1. Κλάδεμα σχηματισμού

Αμέσως μετά από την εγκατάσταση στο χωράφι διαλέγονται 3-4 πλάγιοι βλαστοί οι πιο καλοί και οι πιο ζωηροί που θα διατηρηθούν και θα αναπτυχθούν αργότερα στους βασικούς βραχίονες για το σχηματισμό της κόμης των δέντρων. Όσοι βλαστοί βρίσκονται κάτω από αυτούς αφαιρούνται Οσοι βρίσκονται πάνω και ανάμεσα σε αυτούς που θα διατηρηθούν αφαιρούνται σιγά – σιγά στα επόμενα χρόνια.

Στα επόμενα δύο χρόνια αφαιρούνται όλοι οι λαίμαργοι και κορυφολογούνται οι ζωηροί βλαστοί ώστε να αναπτυχθεί συμμετρικά και ομοιόμορφα η κόμη τους.
Ταυτόχρονα αναπτύσσονται δευτερεύοντα, τριτεύοντα ή και τεταρτεύοντα κλωνάρια καθώς επίσης και αρκετοί καρποφόροι βλαστοί. Τα δέντρα αποκτούν τελικά ένα σχήμα κυπελλοειδές (η κόμη μοιάζει σαν ένα κύπελλο). Με τον τρόπο αυτό η παραγωγική επιφάνεια των δέντρων είναι μεγαλύτερη και όπως είναι τακτοποιημένη, αερίζεται και φωτίζεται καλύτερα και τα δέντρα μας δίνουν περισσότερους και καλύτερης ποιότητας καρπούς.

Τον τρίτο χρόνο κλαδεύονται όλοι οι πλάγιοι βλαστοί – βραχίονες στο μήκος των 50-60 εκατοστών και αφαιρούνται και οι υπόλοιποι πλάγιοι βλαστοί.
Τον επόμενο χρόνο διαλέγουμε δύο έως τέσσερεις πλάγιους βλαστούς σε κάθε βραχίονα σε κατάλληλη θέση αποστάσεις μεταξύ τους. Οι βλαστοί – κλωνάρια φροντίζουμε να βρίσκονται σε κατάλληλη θέση, ώστε μαζί με τους ομοίους τους από τους διπλανούς βραχίονες να καταλάβουν αργότερα όλο το διαθέσιμο χώρο για να σχηματιστεί τελικά ομοιόμορφα το κύπελλο.

2.  Κλάδεμα καρποφορίας


Αρχίζουμε το κλάδεμα καρποφορίας με την αφαίρεση των πιο άχρηστων, εξαντλημένων ή ζημιωμένων κλωναριών ή παλαιότερων βλαστών.

Αραιώνουμε πολύ ελαφρά τους μικρότερους βλαστούς και κορυφολογούμε τους βλαστούς που καρποφόρησαν ήδη, για να βλαστήσουν και να μας δώσουν καινούργιους βλαστούς την άνοιξη.


3. Κλάδεμα γερασμένων δέντρων ή κλάδεμα ανανέωσης


Με το κλάδεμα ανανέωσης αφαιρούνται όλοι οι παλαιότεροι βλαστοί, ακόμα και με μέρος από τους βραχίονες.


4. Κλάδεμα επαναφοράς από την παγετοπληξία ή ασθένεια


Το κλάδεμα γίνεται αφού αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και αφού φανεί το ακριβές μέγεθος των ζημιών. Έτσι θα αφαιρεθούν μόνο τα τμήματα των βλαστών ή των βραχιόνων που ζημιώθηκαν πραγματικά.

Εποχή του κλαδέματος


Το κλάδεμα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του έτους. Προτιμότερο όμως είναι να γίνει κατά τη περίοδο από το τέλος του χειμώνα ως τις αρχές της άνοιξης και προτού αρχίσει ακόμα νέα βλάστηση, επειδή τότε δεν υπάρχουν καρποί, καλύπτονται αμέσως τα κενά, oι τομές επουλώνονται γρηγορότερα και oι νέοι βλαστοί που θα βγουν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν για να περάσουν ευκολότερα τον επόμενο χειμώνα. Τέλος με το κλάδεμα αυτό ρυθμίζουμε κυρίως τη βλάστηση της άνοιξης, που είναι η σπουδαιότερη, τόσο για τη διαμόρφωση της κόμης, όσο και για την καρποφορία των δέντρων.


Copyright 2002-2014© Othon Michalas - all rights reserved
| Privacy Policy | Licence Agreement | Site Map | Now on line [17] | Page viewed [16389] times |