Το αιθέριο έλαιο του Περγαμόντου (Bergamot Oil) χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία ως σταθεροποιητής και ομογενοποιητής προσθέτοντας ένα άρωμα φρεσκάδας.
Επίσης, χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία, κυρίως στα οδοντιατρικά, στα οφθαλμολογικά, γυναικολογικά και δερματολογικά σκευάσματα. ΄
Επιπλέον χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, στην παρασκευή ποτών και ηδύποτων, παγωτών και κεριών.
Η καλλιέργεια του δένδρου γίνεται μέσω εμβολιασμού άλλων ειδών (κυρίως νερατζιάς). H επιλογή των φυτών, καθώς και του εδάφους επηρεάζει την σύσταση του αιθερίου ελαίου,καθώς και τις οργανοληπτικές ιδιότητες του χυμού (Verzera et al., 2003).
Tα βασικά συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι λιμονένιο, λιναλοόλη και οξικά λιναλύλιο. Γενικά περιέχει τερπένια, σεσκιτερπένια και άλλα οξυγονωμένα συστατικά (αλδεΰδες, κετόνες και αλκοόλες) και λίγες αρωματικές και αλειφατικές αλδεΰδες και αλκοόλες με κλάσμα οξυγονωμένων συστατικών έως 60%. Στο στοιχείο αυτό οφείλεται η ιδιαίτερη μυρωδιά του.
Μεταξύ των σεσκιτερπενίων τα πιο χαρακτηριστικά είναι το β-βισαβολένιο, το β-καρυοφυλλένιο και το α-trans-μπεργαμοτένιο. (Mazza, 1986).
Το πολυκερισμένο αιθέριο έλαιο έχει αλοιωμένη οσμή. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μονοτερπενικοί υδρογονάνθρακες οξειδώνονται και πολυμερίζονται εύκολα προσδίνοντας με την πάροδο του χρόνου μια οσμή, όπως αυτή των κωνοφόρων. Για αυτούς τους λόγους, συχνά οι βιομηχανίες απομακρύνουν τα τερπένια από τα αιθέρια έλαια, που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες (Russo et al., 2001).
Σε αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται το γεγονός ότι τόσο τα ποτά όσο και τα γλυκίσματα που παράγονται με χρήση του αιθέριου ελαίου πρέπει να χρησιμοποιούν φρέσκο αιθέριο έλαιο και να καταναλώνονται σε σύντομο διάστημα.
Chemical composition (%) of cold-pressed Italian bergamot oils (1984/1993)